Sunday, January 29, 2012

Bruxelles/Brussel januar 2012

Medens byen igen er bemandet med EU-lederne til topmøde om endnu en ny aftale (Finanspagt), er belgierne ved at samle sig til en generalstrejke i dag d. 30. januar 2012.

Bruxelles/Brussel anno januar 2012 er væsentligst forskellig for blogejerens første besøg (omtalt i forrige indlæg) anno 1975. Sådan må det næsten være! Og hvordan er “Europas Hovedstad” så at opleve nowadays?

Som alt sightseeing er parametrene tid, interesse, pengepung, kondition, tidspunkt, vejr og personlig drive og planlægning afgørende. Denne gang blev ca. 48 timer forsøgt udnyttet og indtrykkene i en destilleret form visualiseres i stikordsform nedenfor. ;-)
Belgiens hovedstad er bygningsmæssigt kontrastfyldt som eksemplificeret af billedet ovenfor
Stadigvæk kan nydes den gamle bygningsmasse (laugshusene) på Grand Place
Smukke butiksarkader kan også stadig ses med klassiske butikker (med pæne priser)
Manneken Pis - en kendt (og uforståeligt skattet) seværdighed
Den (velsmagende og varierede) belgiske chokolade her udsat som skakspil
Belgien er verdensberømt for sine tegneserie-figurer
Fra Verdensudstilling i 1958 står ca. 100 meter høje og 2.400 tons tunge Atomium fortsat og virker som museum
Den kollektive transport forekommer velfungerende med sporvogne, der mixes med metro og/under gadeplan
I den sydøstlige del af centrum af Bruxelles/Brussel findes et ganske særligt kvartér - Matongé. En slags “Harlem i Bruxelles”. Det er primært befolket med negroide indvandrere fra Afrika (Belgisk Congo). Et anderledes liv, som enhver “hvid” bør bese om dagen; om aftenen bør man holde sig væk, medmindre det er et specifikt besøg gerne ledsaget af en “indfødt” eller man har kulsort bælte i en østerlandsk kampsport (go´ fornøjelse).
Blogejeren cruisede rundt i dagslys med stor interesse!
En herlig kontrast til Matongé er EU-området i den østlige del af Bruxelles/Brussels centrum. Et væld af kontorbygninger, herunder selve EU-parlamentet - vel og mærke det i Bruxelles/Brussel. Blogejeren tilbragte nogle timer i disse områder med at begribe EUs sammensatte og bureaukratiske kompleksitet, herunder “beriget” ved diverse interiøre besøg i Parlamentarium (EUs besøgscenter) samt selve parlamentet (foto ovf.).
Et godt tip - Instrumentmuseet (musikinstrumenters historie) vis-a-vis det moderne Renè Magritte museum i centrum har en restaurant på toppen. Udsigten, maden og betjeningen er afgjort et besøg værd. Gæsten behøver ikke løse billet til museet, men kan nå højderne med en ældre, velfungerende elevator.

Er man(d) heldig med et vinduesbord, eller på terassen er udsigten formidabel og tjener som et fortræffeligt supplement til såvel fødeindtagelse som fordøjelsen.

Refleksion
Er Belgiens todelte hovedstad Bruxelles/Brussel en smuk by? Afgjort nej! Hvis nogen synes, at den danske hovedstad aktuelt drukner i kraner, huller og bygge-entrepriser, er det ingenting mod den belgiske ditto. Og trods det næsten ens størrelsesforhold mellem Bruxelles og København virker næsten alt meget større i “Europas hovedstad”.

Er byen et besøg værd aktuelt? Afhænger naturligvis af smag og behag og formål!

Er den dyr? Aktuelt opleves prisniveauet stortset som i DK; naturligvis er de hypede restauranter og hoteller i Bruxelles´ centrum dyrere, men på mange områder mad, tøj, taxi, offentlig transport, boliger osv. konstateres ikke den store forskel!

Blogejerens seneste besøg i Belgien (i dette århundrede) har bevidst været en kombination af den belgiske hovedstad og så 1-2 andre destinationer i enten den flamske eller vallonske del. Det kan anbefales, også for at få et mere nuanceret billede af det sammensatte land.

In addition:
Den non-kollektive trafik i Bruxelles forekommer surrealistisk, hvilket danner en naturlig overgang til næste (planlagte) blogindlæg “Den surrealistiske Magritte”.

Note:
Foto: Erik Hulegaard

No comments: