Monday, February 06, 2012

Gratisternes fagforening






I protest mod høje billetpriser i den kollektive trafik har gruppen Libertære Socialister holdt møde med den svenske organisation Planka, der driver en forsikringsfond, som betaler medlemmernes bøder, hvis de indbetaler 100 kroner om måneden. Formålet med mødet er at få inspiration fra Planka, der med over 1000 medlemmer i hele Sverige har en månedlig indtægt på 100.000 kroner - hvilket er rigeligt til at dække de bøder, medlemmerne sender ind.

Ordningen har eksisteret siden 2001 og har spredt sig til både Norge og Finland - og måske er Danmark næste skridt.

Urimelige priser
- Vi er inspirerede af deres måde at organisere sig og lave aktioner på. Og med de urimeligt høje billetpriser her i Danmark er det meget aktuelt med en lignende kampagne her, siger David Rønbach fra Libertære Socialister.

Han hentyder til, at priserne på offentlig transport steg med 3,1 procent 17. januar 2012, selv om S og SF i valgkampen lovede at sænke priserne ( utroligt, hvad S og SF har lovet….).

Rasmus Prehn, der er trafikordfører for Socialdemokraterne, beklager, at billetpriserne ikke er blevet sat ned endnu, men understreger, at det ikke retfærdiggør en ordning, der opfordrer folk til at køre gratis. og fortsætter:- Det er simpelthen asocialt ud over alle grænser. Der er ikke noget, der er gratis, og det er jo ikke for sjov, at alle andre betaler deres billetter.

Den kritik deler DSB’s salgschef, Niklas Marshall. Han kalder ordningen for usolidarisk, fordi den straffer de lovlydige passagerer og tilføjer: Det er ualmindeligt dumt. Men vi kan jo bare hæve afgifterne, så deres ordning ikke længere hænger sammen. Vi vil til enhver tid sikre, at det kan betale sig for vores kunder at tage toget, og at de ikke bliver snydt af andre folks kreative tiltag.

Om ordningen skal startes i Danmark, bliver afgjort på et møde, som Libertære Socialister snart indkalder til.

Refleksion

Begreberne “Moral” og “Morale” kan absolut gradbøjes, hvilket overlades til læseren.



In addition: Næste planlagte indlæg har også noget med skjul at gøre, men i en anderledes sofistikeret version.

Kilde:

DR.dk

4 comments:

ekc said...

Enhver påtrykning er god mod de sindsyge billetpriser, og jeg har før læst om omtalte ide.
Dog er jeg selv blevet for bekvem på gamle dage til denne form for civil ulydighed, så jeg betaler mit klippekort istedet. Man skal jo vælge sine kampe med omhu ;-)

Erik Hulegaard said...

@EKC#

Den artistiske erfaring har talt: "Man skal vælge sine kampe med omhu!" - Smukt udtrykt i sin enkelthed og præcision! ;-)

PLT84 said...

Det var specielt usympatisk af Søvndal, at skilte med 40 % nedsættelse af billettaksterne i trafikreklamer (på bagsmækken af busserne). For her står intet med småt, såsom 'fra hvornår' og 'under forudsætning af'. Og havde der gjort det, havde vi nok fået en del harmonikasammenstød.

Erik Hulegaard said...

@PLT84:

Just præcis. Det er lidt som kommentatorens profilbillede: Den lille bil (SF) synes mindre og mindre, den store limo (realiteternes verden) synes større og større for hver betragtning.