Monday, March 12, 2012

Slipset

I dette indlæg er der ikke tale om slipset i den gængse betydning som herre-accessories. Derimod det forhold, at et nedadhængende slips på en vis måde danner planen over den københavnske bydel Ørestad.




“SLIPSET - en bog om Ørestad”

Enhver, der interesserer sig for den københavnske nye bydel Ørestad, kan glæde sig over denne lille firkantede bog på 126 sider. Bogens disposition forekommer meget fornuftig. Opdelingen af Ørestad i hhv. Nord, City og Syd er naturlig.

Mange har de fordomme, der starter bogen:

Det blæser altid. Der gider ingen da bo. Og dem, der gør, gemmer sig i deres glaslejligheder højt oppe i skyerne og glemmer at komme ned, så der absolut intet sker på gadeplan.

Bogen er let læselig. Der er lagt vægt på indtryk i interviewform fra beboerne. Ligeledes foregår præsentationen via noveller, opskrifter og fotos. Sidstnævnte i en professionel raffineret form i bogens slutning.

Bogens udgiver er Byens Forlag, der anvender Byens Bogcafé som arbejdssted i Ørestad. Samme Bogcafé holder en række arrangementer i “Slipsets område” (jf. Facebook-link forneden). Dette sted hører afgjort til de velgørende (udviklende) eksterne åndehuller i området. Bortset fra få supermarkeder opleves al handel og dermed forbundet aktivitet suget ind i det store forretningscenter Fields.




Nogle af de interviewede beboere fabulerer over, “hvad er det bedste ved Ørestad?” Eksemplerne er flere, som f.eks.

“Der er grønt og åbne vidder. Jeg gider ikke at bo inde i byen, og så er det tæt på mit arbejde på Universitetet i Nord(Ørestad).”

“Det er let at komme rundt, her er stille om aftenen, og jeg kan hurtigt komme til byen.”

“Det er kombinationen af at være tæt på naturen og på byen. Det er nemt at gå en tur med min datter i barnevognen. Vi skal ikke gå så langt for at føle, at vi er ude i den uberørte natur.”




Lidt baggrund for Ørestad

Den danske SR-regering ville i 1990erne sætte gang i hovedstadens udvikling og økonomi. Det blev så til et tæt samarbejde mellem Københavns daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (nu adm.dir. i By og Havn I/S) og (især) dav.finansminister Mogens Lykketoft (nu Folketingets formand).

Det udmyntede sig bl.a. i en Øresundsforbindelse, Metro og ny bydel i form af Ørestad. Helhedsplanen for Ørestad blev fundet ved en international arkitektkonkurrence i 1995. Det dansk/finske arkitektfirma ARKKI vandt konkurrencen. Af prospekt-teksten fremgik bl.a.:

“Den nye bydel skal fremstå som en moderne pendant til Københavns gamle centrum og indeholde et urbant miljø af høj kunstnerisk og miljømæssig kvalitet, som i samtiden kan fungere som laboratorium for nye ideer.”

Bogen Slipset er et glimrende eksempel.




Refleksion

Enhver, der læser bogen; enhver, der nogenlunde regelmæssigt (som blogejeren) kommer i Ørestad; enhver, der sammenligner med Hovedstadens to andre potentielle og lignende større bydelsprojekter Nordhavnen og Carlsberg-grunden, danner sig en mening. Alt andet er umuligt for enhver observant dansker (og udlænding!).

“Verdens længste slips” skule være fem kilometer fra Islands Brygge til sydspidsen ved Kalvebod Brygge. “Slipse-bredden” er ca. 600 meter, ialt 3,1 mio. kvadratmeter (el. ca. 422 fodboldbaner). I “Slipset” bor der aktuelt ca. 7.000 mennesker og mange flere kommer til.

Apropos fodbold og sport - har Københavns kommune (omsider!) besluttet sig for en plan om at bygge Copenhagen Arena (kap. 15.000 tilsk.) samt i samme forbindelse en helt ny metrostation i Ørestad Syd. Det formodes at være operationelt efteråret 2015. Samtidig har kommunen planlagt en skøjtehal samt en folkeskole med tilhørende idrætshal. Planerne omfatter også i de samme områder ca. 1.000 boliger. Samlet skal kvarteret bebygges for ca. 5 mia. kr. for “Arena-kvarteret i Ørestad Syd.

Apropos bebyggelse er netop indviet (primo marts 2012) et parkeringshus i Ørestad city. 747 trætte biler kan hvile ud i Edvard Thomsens 10 etagers parkeringshus i gåafstand fra bl.a. Fields og Copenhagen Golf Center.


Noter:

Foto:

1. billede (bogomslag): Peter Normann - www.norman-foto.com

2,3, 4 bill. : Erik Hulegaard

Links

www.facebook.com/slipsebogen

http://www.byoghavn.dk/

Link-foto-forslag:

http://www.caramar.dk/ostadnord/index.html

http://www.caramar.dk/ostadcity/index.html

http://www.caramar.dk/ostadsyd/index.html

4 comments:

Anonymous said...

Fik Hulegaard associationer ved gennemlæsning af en artikel om innovation? :-)

Erik Hulegaard said...

@Bessermachen#140312-0418:

Faktisk har dette indlæg været planlagt siden bogen blev indkøbt i febr. 2012.

De fleste indlæg er planlagt længe i forvejen; det gælder også fremtidige i 2012. ;-)

Men kommentatorens begavede og innovative artikler kan altid aflejre en dunk digital benzin, der kan anvendes i blogmotoren m.m.

Anonymous said...

he, he....

Ja, vi kan jo godt begge have en let gulnet dåbsattest og alligevel have blikket rettet mod den tid, der skal kommme....

:-)

Erik Hulegaard said...

Trods æselører på dåbsattesten er det vigtigt at være åben for fremtidens mere eller mindre interessante udfordringer.

Den åndelige kinetik er stadig absolut operativ - for os begge! - Lad det vare læææææææænge!