Monday, March 05, 2012

Jeg er Zlatan Ibrahimovic

Kender læseren den berømte/berygtede bydel/forstad i Malmø, der bærer navnet Rosengård?

Har læseren gået rundt i det område?

Har læseren besøgt nogle “ny-svenskere” i dette område?

Blogejeren kan sætte flueben ved alle tre spørgsmål. Med uregelmæssige mellemrum siden 1974 er det blevet til flere besøg i denne særlige bydel af Sveriges 3die største by.

Samme Malmø, der - aktuelt - både kan beundres for megen god byplanlægning og interessant arkitektur. Eksemplerne er talrige. Efter årtusindeskiftet kan nævnes BO1 + Turning Torso + Citytunnelen + Hyllie + Malmø Arena + Swedbank stadion, alternative udnyttelser af det gamle værftområde Kockum etc..

Meget af det er initieret af den 68-årige, estisk fødte, planarkitekt-uddannede og ikke mindst mangeårige bykonge/borgmester Ilmar Reepalu. Sidstnævnte har det ikke - iflg. de svenske medier - særligt godt med, at den dynamiske by efter 1980erne og dele af 1990ernes tilbageslag nu må opfattes nærmest som et skydetelt. Årsager og gerningsmænd tilhører ikke dette blogindlæg, men hårdheden bag aktionerne modsvarer den hårdhed, som Zlatan Ibrahimovic står for.

En af Malmø-bydelen Rosengård mest prominente og kendte personer, måske den mest kendte af dem alle, har begået en bog med titlen



Zlatan Ibrahimovic

Enhver fodboldelsker, -interesseret, -iagttager kender navnet. Nærmere præsentation af denne svenske forwards kompetencer på grønsværen er nærmest overflødig. Men nu er der jo også læsere, for hvem fodbold spiller en mindre rolle, ja måske slet ingen rolle.

Derfor er vinklen på dette blogindlæg indholdet af bogen “Jeg er Zlatan Ibrahimovic” samt naturligvis lidt baggrund. Sidstnævnte fører helt automatisk videre til en person, der nærmest er en mega kontrast til Ibrahimovic,nemlig

David Lagercrantz

Den synlige ghostwriter på bogen har en noget anden baggrund. Hans barndomshjem hos faderen og kulturpingen Olof Lagercrantz var en fashionabel villa i Drottningholm (Stockholm). Efter sigende har Lagercrantz brugt måneder i selskab med kontrasten alias den utilpassede indvandrerknægt Zlatan fra Rosengård.

Ghetto-drengen med sin kroatiske mor af en rengøringsassistent, der i afmagt over sine uregerlige børn slog dem med en trægrydeske. Zlatans bosnisk-fødte far, der når det var muligt forsvandt ind i sin drømmeverden bag sine hovedtelefoners lyde af jugo-folkemusik, når han ikke passede nogle forefaldende jobs eller var plørefuld. Den vilde storesøster Sanela. Den langlemmede dreng Zlatan, der aldrig har haft følelsen af at være tilstrækkelig ind- og tilpasset i det berømte svenske “Folkhem”. - Mange indvandrere i dagens Sverige (og f.eks. Danmark) kan givet nikke genkendende til sidstnævnte linier.

Bogen er blevet til på grundlag af en mængde interviews i Milano. Men bogen er ikke bare skrevet eksklusivt af David Lagercrantz. Han fortæller til pressen, at Zlatans non-litterære indstilling og generelle diskussionslystne kritiske indfald ikke bare korrigerede diverse fejl, men med en sådan nidkærhed, at bogen blev udsat og dermed forsinket fra forlaget.

Det var det kendte stockholmske forlag Albert Bonnier, der kontaktede Lagercrantz til at skrive (en foreløbige) biografi om den efterhånden verdenskendte internationale svenske fodboldspiller Zlatan Ibrahimovic.

Bogens indhold

Zlatan fortæller via Lagercrantz både om sin opvækst i Rosengård, om fædre fra det bedre borgerskab i Malmø, der (forgæves) forsøgte at smide ham ud fra den stolte og traditionsrige svenske fodboldklub Malmø FF. Det provokerede for alvor den høje knægt med de åbenbare fodboldtalenter og ex-jugoslaviske aner.

Talentet førte ham via Ajax Amsterdam videre til de øverste klublag i Europa (og dermed verden). FC Barcelona samt de tre store i Italien Juventus (Torino) og Milano-klubberne Inter og sidst AC Milan. Såvel op- som nedture og ikke mindst “spillet” i kulisserne er medtaget til interesse for læserne.

I Sverige siges det (måske tæt på sandheden), at Socialdemokraterne ser ham som inkarnationen af den svenske drøm om social opstigning trods svære odds. De liberale ser ham som den stærke individualist og de venstreorienterede ( Vänstern ) ser ham som et strålende eksempel på det svenske samfunds problemer med integrationen. Pudsigt citeres ikke nogle statements fra Sverigedemokraterne.

Det er tydeligt i bogen, at Zlatan yderst grænsesøgende opførsel i store træk forbliver uden egentlig modspil fra såvel hjemmet som de svenske fodboldklubber. Først, da han møder op i den nederlandske “talentfabrik” og jødisk dominerede AFC Ajax, får han modspil i form af en træner, der lancerer voksenrollen i en noget kontant udgave:

“If you fuck with me, I fuck with you twice” - ifølge bogen blev Zlatan Ibrahimovic helt tryg!

Læseren er ikke mange nanosekunder i tvivl om Zlatans usentimentale og hårde (tilsyneladende) selvtillid. Han er ikke bange for trusler og vold. Noget, der (desværre) kendetegner andre ex-jugoslavere, der mere eller mindre gnidningsfrit har etableret sig i Skandinavien, hovedsageligt som udløbere af den skrækkelige borgerkrig i 1990erne. Livet under Tito var hårdt, men efter Tito var det vel mega hårdere, da befolkninger af forskellig etnicitet og religion i Jugoslavien forgæves kæmpede for - enten en fortsat samling - eller en frakmentering, der til sidst blev resultatet efter den værste krig i Europa siden 2. verdenskrig.

Helte og skurke

Bare et blik på hovedpersonens forside overbeviser om stærke følelser. Det bliver i den grad bogstaveret og tydeliggjort i mange afsnit. Det gælder både Malmø-årene og langt mere årene i de europæiske verdensklasse-klubber. Kendte spillere og ikke mindst coaches/trænere bliver omtalt enten for eller imod.

Det gælder i essens de svenske landstrænere samt nederlænderne Co Adriansse, Louis van Gaal og Ronald Koeman. Det gælder også verdensklasse-coaches som italienske Fabio Capello, samt FC Barcelonas coach Pep Guardiola og sidst, men sandelig ikke mindst portuguiseren Jose Mourinho. - Zlatan skjuler ingenlunde sine sym- og antipatier i bogen, der “krydres” med adskillige eksempler.

Privatliv

Lejlighedsvis indflettes Zlatans voksne kærlighedsliv. Møderne og forelskelsen i den 11 år ældre svenske karrierekvinde Helen fra en tryg svensk kernefamilie. Det mildt sagt kontrastrige forhold, der foreløbig er endt op i 2 små drenge, Maximilian f. 2006 og Vincent f. 2008.

Bogen generelt

Blogejeren kender ikke den svenske bogs tekst. Men ved gennemlæsningen af den danske oversættelse opleves pudsigheder som “Guldskoen” ( der menes vel Guldstøvlen) samt “dobbeltstikket” (der menes vel “The Double”). Hertil kommer, at bogen - primært i den midterste del af de mere end 440 sider - skæmmes af nogle trykfejl. Eksempelvis optræder Zlatan som først 192 centimeter for senere at vokse 4 centimeter til 196 cm etc.

Bogens format er speciel. Det samme er den redaktionelle disposition med først en 3 siders rolleliste, dernæst mange billedsider, så selve den volumiøse tekst og til slut den kronologiske karriere (indtil nu) for Zlatan Ibrahimovic.

Bagsiden af bogen viser Zlatans tatoverede ryg samt to statements fra hhv. Politiken “I en liga for sig selv” og det svenske AFTONBLADET “Hver sætning indeholder had, vrede, indsigter og synspunkter, som er så stærke, at de overstråler det meste, jeg har læst…”

“Jeg er Zlatan Ibrahimovic” er efter sigende købt af mere end 500.000 svenskere, da den udkom sidste år. Det gør den til den bedst sælgende biografi i svensk forlagshistorie. I samme digitale åndedrag kan nævnes, at hardcore-fans eller Zlatanister nu også kan købe en app-version på svensk eller engelsk af bogen. App´en indeholder ud over bogen en masse ekstramateriale med blandt andet videoer af hans bedste mål, grafik af finter og dokumentaren “Blåddårar” om hans tidligere klub Malmø FF (kilde til afsnit: Svenska Dagbladet).

Refleksion

Sydsvenska Dagbladet kunne sidste år berette, at Zlatan Ibrahimovic sammen med sin kæreste Helena Seger havde købt sig en patriciervilla fra 1910 på 500 kvadratmeter til den pæne sum af 25 millioner kroner. Enhver, der er lidt fortrolig med Malmøs topografi vil nikke genkendende til Fridhemnsområdet, hvorfra der er en ganske pæn udsigt i første række over Øresund. Det synes Zlatan sikkert også, når den 29-årige familiefar (en sjælden gang?) er der med sit livs soulmate Helen og 2 mindre børn.

Fra det sociale boligbyggeri Rosengård i Malmö til det mondæne Fridhemnsområde i samme by. Fra de lokale fodboldklubber FK Balkan og Malmö FF over verdensklasseklubberne Ajax Amsterdam, Juventus (Torino), FC Barcelona samt Milano-klubberne Inter og nu senest til (den Berlusconi-ejede) AC Milan. Det er både socialt og sportsligt noget af en ekspres elevatortur, der kan give de fleste susen for ørene, også efter at man er steget ud af elevatoren…..og det sker også en dag for Zlatan Ibrahimovic.

Annelundsbroen ligger på grænsen til Rosengård. Her satte nogle (hvem vides ej) et skilt op med måske sandheden op om bogens hovedperson. På skiltet står:

Man kan tage en fyr ud af Rosengård, men man kan ikke tage Rosengård ud af en fyr

Zlatan

Da Zlatan så det store skilt, følte han sig ramt. Stor og lille på samme tid. Bogen afspejler det glimrende. Det er en rigtig god bog, ikke bare om en verdensklasse forward, men også om en ny-svensker og så meget andet….

Note 1)

Rosengård blev bygget i perioden 1962-1974. Placeringen er i den sydøstlige del af Malmø. I starten i et begrænset areal. Da Malmøs daværende - og nærliggende - lufthavn Bultofta blev besluttet erstattet af Sturup, skete der en gradvis udbygning. Rosengård indeholder i dag ca. 22.000 indbyggere, hvor ca. 86 pct er af udenlandsk herkomst. To nationaliteter skiller sig ud, nemlig fra Irak og det tidligere Jugoslavien. Sidstnævnte (inkl. Bosnien-Hercegovina) rummer det største kontingent på ca. 27 pct. (af de 86 nævnte).

Note 2)

Lidt mere om Malmø

Lidt mere om AC Milan