Monday, October 21, 2013

Bon anniversaire - Belle de Jour




Franske (og latinske) kvinder hører til nogle af de mest forfængelige. Derfor har en del af dem med alderen store udfordringer foran sminkebordene. Andre har fået et genetisk rygstød, som kan blive forvaltet med større eller mindre talent.

Morgendagens 70-års fødselar den 22.oktober 2013 - Frankrigs store skuespillerinde - Catherine Deneuve - har fået en del foræret i genetisk vuggegave. Men hun har også - trods mange - rigtig mange - øjeblikke ved sminkebordet til filmrollerne i mere end 50 år forsøgt med stort talent at bevare en sjælden feminin holdbarhed, som mange yngre med rette kan misunde hende.

Den frustrerede overklassefrue, som filmmageren Louis Bunuel skabte i filmversionen “Belle de Jour” (Dagens skønhed) fra 1970 erindres af de mere modne læsere. Hendes fremstilling af den i mange sammenhænge kendte rolle som “overklasse-trofæ”, der via seksuelle udfordringer i kendte franske regier, forbliver uforglemmelig.

Min egen yndlingsfilm med hende oplevedes i start-1980erne, hvor en anden af Frankrigs tunge filmiske ikoner Francois Truffaut skabte den formidable Den sidste metro. (”Le Dernier Métro”). - Filmdivaen Catherine Deneuve og filmskaberen Francois Truffaut havde på det tidspunkt et privat forhold; måske var det medvirkende til den sjælden vellykkede film!

Mme Catherine har også haft forhold til andre mere eller mindre kendte mænd med to ultimative biologiske ”gevinster” i form af Christian Vadim (f. 1963) med Roger Vadim og datteren Chiara Mastroianni (f.1972) med italieneren Marcello Mastroianni.

Det er gennem tiden blevet til et utal af film for Mme Deneuve, hvoraf danskere kan nikke genkendende til Lars von Triers “Dancer in the Dark” (2000). Aktuelt kan hun ses i udvalgte biografer med filmen Betties tur om en tidligere 60-årig skønhedsdronning, der pludselig vender sin tilværelse ryggen.

Når hun privat nogle gange vender ryggen til, skyldes det måske det recidiverende behov for at ryge. Hendes moder fyldte 100 år i 2012 og generne er således i høj grad nok modstandsdygtige overfor livets udfordringer.

Dagens 70-årige Belle de Jour viser stadig sin både humor og sensualitet kraftigt pudret med en aldrig svigtende elegance og en stamina, der eleverer hende op i den øverste etage af fransk feminin filmkunst, hvor kun (afdøde) Simone Signoret og Jeanne Moreau befinder sig og hvor - en langt yngre - Juliette Binoche er på vej op.

Når man(d) betragter Catherine Deneuve på filmlærredet, er det meget svært at koncentrere sig…….om alt andet!

Bon anniversaire - Belle de Jour!